BLOG

Stejně jako vy všichni jsem zavalený kvanty informací.
Valí se na mě každý den ze všech stran.
Noviny, časopisy, rádia, televize, billboardy, plakáty, výklady...
A to mluvím jen o malém výčtu několika nejsilnějších zdrojů novinek.

I´m back

30.03.2015

Pondělníček je zpátky.
A já s ním.
Dal jsem si pár měsíců pauzu, během které jsem přemýšlel.

Leckdo z nás sní o tom, že ať se stane, co se stane, dokáže vtipně a pohotově zareagovat. Někomu je tato schopnost dána shůry, někdo si jí musí vytvořit a natrénovat si ji. A jsou i lidé, kteří, kdyby se na hlavu postavili, to prostě nesvedou.

Získat a udržet něčí pozornost je někdy přeukrutná dřina. Jako například když se přetahujete s úžasnou hrou v tabletu své ratolesti o právo strávit s potomkem třeba čas večeře :) Jak na to? Jak získat větší váhu než má vidina "postupu do dalšího levelu"?

Mám kamaráda EM.
Má vlastní firmu a zabývá se obchodem, protože si rád povídá s lidmi.
EM je normální chlapík z malého města, žádný byznysový
superman. Má dar udělat na lidi dobrý první dojem. Asi před třemi
roky mě požádal o pomoc.

Jsme slepí. Zabýváme se zbytečnostmi, necháme si cpát do hlav pitomosti a ztrácíme čas a životní energii. Žijeme zavření jak zvířátka v kleci a často si to vůbec neuvědomujeme. Přitom stačí málo - vylézt na strom, poodstoupit, a podívat se na sebe sama očima někoho jiného. Vyčistit si hlavu a místo zakaboněného čela naladit tvář do úsměvu a radovat...

Dokážete cokoli chcete! A jakkoli to působí jako laciná motivační fráze, je to pravda jako žádná jiná. Potíž je v tom, že jsme mistry v hledání překážek a amatéry v hledání cest. Možná je to proto, že nemáme čas sami na sebe...

Každý má své téma. Každý člověk, každá skupina lidí, každý stát...
A každé z těch témat je pro ty, kterých se týká, důležité. Možná nejdůležitější ze všech. I když ostatním se může zdát naprosto malicherné. Zbytečné.
A dávno překonané.

Když jste v Indii na správném místě, živá opice se vám dostane do nahrávky, ani nevíte jak. Zamýšlel jsem se právě nad tím, jak se máme "s opicemi" mezi námi dorozumět, když v tom šup, a byla tam :) A pojednání o hledání společné řeči dostalo úplně nový rozměr.

Za chyby v komunikaci hormonální antikoncepce nemůže.
Pokud vím, tak se tím žádný specializovaný vědecký tým nezabýval a nevyvrátil to. I když - kdo ví.

Jednou z nejdůležitějších podmínek úspěšné komunikace je NASLOUCHÁNÍ. Vážně míněná snaha porozumět druhým, i když mluví jiným jazykem, ať už skutečně, nebo obrazně. Bez ohledu na to, že nám objektivní příčiny brání, slyšet se.

K dnešnímu zamyšlení mě inspirovala čerstvá zkušenost s cestováním vlakem po jižní Indii. Zkušenost veskrze pozitivní, protože vlaky jezdí celkem na čas, jsou rozhodně čistší, než jsem na základě referencí očekával, méně přeplněné, než jak znám ze zpráv a filmů. A přestože venku je běžně i víc než 30 stupňů Celsia, uvnitř se díky poměrně...