BLOG

Komunikace je interaktivní disciplína. Vždy někdo komunikuje s někým. Jeden vysílá, druhý přijímá. Jeden chválí, druhý se tetelí, jeden nadává, druhý se brání, nebo vyráží do protiútoku, jeden informaci předává, druhý ji přijímá...

Mnoho z nás dlouhé dny, týdny, měsíce a roky přešlapuje na místě těsně před cílem. Zbývá poslední krůček, abychom vyřešili dlouhodobý problém, ukončili spor, obnovili přátelství, získali zakázku... Víme to, ale nedokážeme ten poslední krok udělat. Chybí nám k němu odvaha!

Při nedávném úklidu v pracovně jsem objevil úžasný artefakt. Přesvědčte se sami... :) Naše "digitální" děti vůbec netušily, o co se jedná.

"Hlavně že jsi ten komunikační guru!" - vyčte mi tu a tam někdo, kdo má výhrady k mému způsobu komunikace s ním. A musím přiznat, že ty výčitky jsou někdy na místě, protože opravdu hřeším.

Masajoši Son. Tohle jméno bychom si nejspíš měli pamatovat stejně dobře jako třeba jméno Bill Gates, Waren Buffet, nebo třeba Petr Kellner.

Tu a tam každý z nás narazíme na někoho, kdo se vyžívá v (ne)vědomém ubližování druhým. A tu a tam se stane, že jsme právě my terčem jeho útoků. Nabízím Vám několik možností obrany.

Nepříjemný prodavač, arogantní obchodní zástupce, nebo třeba agresivní "agent s teplou vodou" mohou zaskočit i ostříleného profíka. Pojďme na ně s humorem a nadhledem! :)

Síla prvního dojmu rozhoduje o vzájemných sympatiích či antipatiích v sedmi případech z deseti. Přičemž z těch zbývajících tří jsou dva profesionálové, kteří se dokážou nad nesympatie povznést, a jeden asociál, který netuší, že něco jako "sympatie" existuje, a je mu to úplně ukradené.

Jana Pištorová se jako lektorka a trenérka věnuje především komunikaci a jejím hlavním tématem jsou emoce v komunikaci. Jejich zvládání, ovládání, ventilování... A protože sama je hodně emoční člověk, jak je z rozhovoru patrné, ví o emocích své.

Omlouvám se za ten bulvární titulek. Půjčil jsem si ho z jedné z reakcí v internetové diskusi. O co jde.